Prefabrik Ev Nedir? Neden Prefabrik Ev Tercih Etmelisiniz?
Prefabrik evlerle ilgili merak ettiğiniz tüm soruları bu yazımızda sizin için cevapladık.
Prefabrik evlerle ilgili merak ettiğiniz tüm soruları bu yazımızda sizin için cevapladık.
Prefabrik evler, son dönemde oldukça popüler yapılar olduğu için kendi evine sahip olmak isteyen herkes için bir merak konusu oldu. Uzaktan baktığınızda gerçekten harika görünen pek çok prefabrik mimari var. Peki prefabrik ev sizin için de uygun mu? Merak ettiğiniz tüm soruları sizin için cevapladık.
Prefabrik ev, yerinde monte edilen fabrika yapımı, standartlaştırılmış bileşenler kullanılarak inşa edilen bir konut türüdür. Prefabrik evler tipik olarak ahşap, çelik veya beton gibi malzemeler kullanılarak yapılır.
Geleneksel evlere göre hem daha ekonomik hem de inşaası daha hızlıdır. Tamamen kişiselleştirilebilir olduğu için enerji verimliliği yüksek ve sürdürülebilir olacak şekilde tasarlanabilir.
Prefabrik evlerin son dönemde ilgi görmesinin en büyük nedeni ev sahibi olmak isteyenlere sunduğu uygun çözümler diyebiliriz. Genel olarak prefabrik ev yaptırmanın avantajları ise şu şekilde sıralamak mümkün:
Yeni bir yuvaya sahip olmak isteyen kişiler için pek çok seçenek bulunur. Fakat şehir hayatından sıkılmış ve gürültüden uzak tamamen kendi istediği gibi bir eve sahip olmak isteyen kullanıcılar için en iyi çözüm prefabrik ev diyebiliriz.
Bunun yanı sıra, daha uygun maliyeti ve inşa süreleri de hesaba katıldığında pek çok apartman dairesinden çok daha uygun fiyata yüksek konfor elde etmeyi mümkün kılar. Oda sayısından evin m2 büyüklüğüne kadar pek çok anlamda kişiselleştirilebilir ve uzun ömürlü olması ise hayalinizdeki yaşam alanına sizi daha çok yaklaştıracaktır.
Son olarak ise prefabrik evlerin çevre dostu şekilde üretilebilmesi, sürdürülebilirlik konusu ile ilgilenen kişiler için oldukça çekici olabilir. Prefabrik evinizde güneş panelleri ve dönüştürülebilir malzemeler kullanarak dünyaya katkı sağlayabilirsiniz.
Dünyada var olan her şeyin bir dezavantajı olduğu gibi prefabrik evlerinde çeşitli olumsuz tarafları vardır. Prefabrik evlerin dezavantajlarını şöyle sıralayabiliriz:
Yeniden satış: Genellikle prefabrik ev isteyen kullanıcılar kendileri yaptırmayı tercih edebiliyor. Bu sebeple ikinci el olarak satışı standart bir eve göre biraz daha zor olabilir.
İmar sorunları: Prefabrik evinizi koymak istediğiniz her arazi uygun olmayabilir. Prefabrik evler için bazı izinlere ve imara ihtiyacınız olacak.
Sınırlı genişletme seçenekleri: Bileşenler kolayca değiştirilebilecek şekilde tasarlanmadığından, prefabrik evlerin genişletilmesi veya üzerine ekleme yapılması zorlayıcıdır.
Prefabrik bir ev yaptırmaya karar verdiğinizde inşa süreci genel hatlarıyla şu şekildedir:
Prefabrik evinizi arsaya yerleştirmek için bazı izinler almanız gerekir. Prefabrik evler, mevzuatta 3194 sayılı İmar Kanunu ile kurallandırılmıştır. Kanunun 20. maddesinde ise yapıların imar planları inşa yönetmeliğine ve ruhsatlandırmaya uygun olarak yapılması gerektiği belirtilir. Prefabrik ev için imar ve yapı inşası izni almak için gereken belgeler şu şekildedir:
İmarsız arsaya prefabrik ev yapılabilir. Ancak bunun için belirlenmiş bazı kanuni çerçeveler vardır. Eğer bu şartları karşılıyorsanız imarsız araziye prefabrik evinizi inşa ettirebilirsiniz. Şartlar ise şu şekildedir:
Tüm bu şartları karşıladıktan sonra arsanın bağlı olduğu belediye ile görüşerek imarsız arazinize prefabrik ev yaptırabilirsiniz.
Prefabrik evler, ilk olarak 20. yüzyılın başlarına kadar uzanan derin bir geçmişe sahiptir. Prefabrikasyon kavramına ise ilk olarak 1800’lerde rastlıyoruz. Bununla birlikte pratik ve geliştirilebilir yapısından dolayı 1900’lerde oldukça popüler bir hale geldi.
Prefabrik evlerin yaygınlaşmaya başlamasının ilk örneklerinden biri ise 1908 yılında ABD’de de Sears tarafından sunulan bir ev kataloğuydu. Sears, müşterilerine anahtar teslim prefabrik evleri kısa sürelerde teslim etmeyi vadediyordu. O dönem oldukça popülerleşen bu kavram zaman içerisinde popülerliğini koruyarak gelişmeye devam etti.
Günümüzde prefabrik evler çelik konstrüksiyon, ahşap ve beton dahil olmak üzere çeşitli malzemeler kullanılarak inşa edilebilir ve ev sahibinin ihtiyaç ve tercihlerini karşılamak için yüksek düzeyde özelleştirilebilir olacak şekilde tasarlanır hale geldi.
Kuşkusuz prefabrik yapıların hala bu kadar tercih edilmesinin arkasındaki en büyük üç fikir ise uygun maliyet, hız ve kişiselleştirilebilirliktir.
Prefabrik Evlerin Ömrü Ne Kadar? Kaç Yıl Kullanılabilir?
Prefabrik Ev Kredisi Veren Bankalar ve Faiz Oranları